Φωτογραφικό Υλικό Ιεράς Μονής Αγίου Μηνά
Ιερά Μονή Αγίου Μηνά
Ιερά Μονή Αγίου Μηνά
Ιερά Μονή Αγίου Μηνά
Ιερά Μονή Αγίου Μηνά
Ιερά Μονή Αγίου Μηνά
Ιερά Μονή Αγίου Μηνά
Ιερά Μονή Αγίου Μηνά
Ιερά Μονή Αγίου Μηνά
Ιερά Μονή Αγίου Μηνά
Ιερά Μονή Αγίου Μηνά
Χάρτης
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ (παρὰ τὸ χωρίον Βάβλα, Τ.Κ. 7717, Λάρνακα). 
Κοινόβιον. Ἡγουμένη: Μαγδαληνὴ Μοναχή. 
Σύμβουλοι: Μοναχὲς Ἀθανασία καὶ Συγκλητική. 
Ἀριθμὸς μοναζουσῶν: 12.  
Τηλ.: 24342952, τηλεομ.: 24342755. 
Ἐφημέριος: ἐκ περιτροπῆς ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως. 
Πανηγυρίζει τὴν 11η Νοεμβρίο


Η μονή είναι κτισμένη σε κατάφυτη ορεινή περιοχή της επαρχίας Λάρνακας, στα όρια του χωριού Βάβλα, κοντά στις όχθες του ποταμού Μαρωνίου.

Ο χρόνος της ίδρυσής της δεν είναι γνωστός. Οι πρώτες γραπτές μαρτυρίες για την ύπαρξή της χρονολογούνται από το έτος 1562. Στους επόμενους αιώνες έχουμε πλήθος ενθυμήσεων σε βιβλία και επιγραφών στο καθολικό και σε άλλα αντικείμενα.

Το Νοέμβριο του 1737 την επισκέφθηκε ο μοναχός Βασίλειος Μπάρσκι και περιέγραψε ιδιαίτερα την εορτή του αγίου Μηνά, όπου γίνεται κάθε χρόνο μεγάλο πανηγύρι και πολλοί άνθρωποι μαζεύονται από τις γύρω πόλεις και τα χωριά, και όπου με την βοήθεια της θαυματουργής εικόνας του αγίου ασθενείς θεραπεύονται από πολλές ασθένειες.

Το καθολικό ανοικοδομήθηκε το 1754 και στολίζεται με ενδιαφέρον ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο.

Η τοιχογραφία του Αγίου Μηνά (1757) είναι έργο του αγιογράφου Φιλαρέτου. Μετά από πολλές περιπέτειες λειψανδρίας ή και εγκατάλειψης, το 1965 η μονή μετατρέπεται σε γυναικεία, εγκαθίσταται σε αυτήν οκταμελής ομάδα μοναχών, που προέρχονταν από τη μονή Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου, και έκτοτε διανύει περίοδο ακμής.

Για τριάντα πέντε χρόνια (1969-2004) εφημέρευε στη μονή ο αρχιμανδρίτης Λεόντιος Χατζηκώστας, γνωστός από το πλούσιο θρησκευτικό και συγγραφικό έργο του.

Πηγή: Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου
Επαρχία: Λάρνακας
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Ιερά Μονή Αγίου Μηνά Τ. Κ.7717 Λάρνακα
Διαπίστευση: Ιερά Μητρόπολη Τριμυθούντος
Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο
Ώρες Λειτουργίας: Χειμερινό Ωράριο Καθημερινά 04:00 – 12:00 και 15:00 – 18:00 Θερινό Ωράριο 04:00 – 12:00 και 15:00 – 18:30
Διευκολύνσεις: Υπάρχει χώρος στάθμευσης. Το μοναστήρι και η εκκλησία είναι προσβάσιμα για άτομα σε τροχοκάθισμα. Υπάρχουν χώροι υγιεινής όχι όμως για άτομα σε τροχοκάθισμα. Υπάρχει πωλητήριο όπου οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν διάφορα αναμνηστικά δώρα όπως βιβλία, εικόνες και παραδοσιακά προϊόντα όπως μέλι, γλυκά, βότανα, σταφύλι σύκα.