ΑΛΑΜΙΝΟΣ

Ἱερὸς Ναὸς Ἁγίου Μάμαντος

Ἐφημέριος:

Πρεσβ. Δημήτριος Δημαρᾶς Τηλ. 96193353

Ψάλται:

Κυριάκος Νεοφύτου καὶ Λαβίθης Λαβίθη.

Ἐπίτροποι:

Γεώργιος Κουμῆς, Θεοτόκης Σταύρου, Ἀντώνιος Χρυσάνθου, Ροδοθέα Ἀριστοδήμου καὶ Θωμᾶς Κυριάκου.

Κατηχητών/Κατηχητριών:
π. Δημήτριος Δημαράς 96193353
Φωτεινή Χρυσάνθου 99049869

Πανήγυρις

2/9 Ἁγίου Μάμαντος

Εκκλησία Αγίου Μάμα

Το 1992 με την συμβολή των κατοίκων της κοινότητας και από διάφορες δωρεές, κτίστηκε ο μεγάλος ναός, ο οποίος αφιερώθηκε στον Άγιο Μάμα. Κάπου στη άκρη και ουσιαστικά στα ανατολικά του χωριού Αλαμινός, κτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Μάμα, και αρχιτεκτονικά είναι Βασιλικού ρυθμού.

Είναι αρκετά μεγάλη και με άνεση να φιλοξενήσει μέχρι και πεντακόσιους πιστούς.

Εξωτερικά ο ναός είναι ασπρισμένος, και ο περίβολος μεγάλος, άνετος με ένα ψηλό κτιστό καμπαναριό στ’ ανατολικά του μεγάλου ναού, να εφάπτεται με δύο μεγάλες καμπάνες στο εσωτερικό του.

Μπαίνοντας στο ναό, έχεις την άνεση να θαυμάσεις τις όμορφες τοιχογραφίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τη σχηματοποίησή τους και δίνουν μια ξεχωριστή νότα στο ναό. Βρίσκονται πάνω από το ιερό και απεικονίζουν την Παναγία την πλατυτέρα και λίγο πιο αριστερά συνεχίζει η αγιογραφία, με απεικόνιση τον Αδάμ και την Εύα. Στο δεξιό τοίχο του ναού, θα δούμε τον Θεόδωρο τον Στρατηλάτη και τον Δανιήλ.

Το σημερινό ξύλινο τέμπλο του ναού, δίνει τη παρουσία του επιβλητικά, μαζί με τις φορητές εικόνες των αγίων που το πλαισιώνουν. Πάνω από τις φορητές εικόνες, υπάρχει μια στενότερη ζώνη των μικρογραφιών με δώδεκα μικρότερες εικόνες, το καλούμενο δωδεκάορτο. Η αφιερωμένη εικόνα του Αγίου Μάμα, βρίσκεται τοποθετημένη σε ειδικό προσκυνητάρι στη νότια είσοδο του ναού και απεικονίζει τον άγιο, ευρισκόμενο πάνω σε λιοντάρι κρατώντας ένα αρνί. Είναι πολύ παλιά αγιογραφία.

Ο δεσποτικός θρόνος δεν λείπει από το ναό, καθώς και τα δύο λιτά ξύλινα ψαλτήρια. Ο γυναικωνίτης του ναού, μεγάλος, άνετος, κτιστός, για να χωρέσει με άνεση, εκατό πιστούς. Είναι αμφιθεατρικού τύπου.

Η κοινότητα Αλαμινού, γιορτάζει τον Άγιο Μάμα, στις 2 Σεπτεμβρίου, με λιτάνευση της άγιας εικόνας του και αρκετός κόσμος, τόσο από την κοινότητα όσο και από τη γύρω περιοχή, μαζεύεται για να τιμήσει την ημέρα αυτή, τον άγιο και προστάτη της κοινότητάς του.

Εξωκκλήσι

Ἁγίου Μάμαντος (παλαιὸς Ναός)

Previous slide
Next slide

ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑ

Το εξωκλήσι του Αγίου Μάμα έχει κτιστεί τον 15ον αιώνα. Είναι κτισμένο στους πρόποδες του χωριού και μέχρι το 1992 λειτουργούσε καθημερινά, αφού θεωρείτο ως ο κεντρικός ναός για την κοινότητα της Αλαμινού.

Ήταν μικρός ναός, μόλις που μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι και πενήντα πιστούς. Από απόψεως ρυθμού, είναι Βυζαντινού μετά Τρούλου. Είναι πετρόκτιστο και επενδυμένο εξωτερικά με πέτρα (πουρόπετρα) της περιοχής. Το καμπαναριό του, είναι ψηλό, κτιστό, με μια καμπάνα στο εσωτερικό του και βρίσκεται στο ανατολικό μέρος του ναού, έξω από το ιερό.

Το εσωτερικό του ναού, κοσμείται με μερικές τοιχογραφίες, οι οποίες βρίσκονται πάνω από το ιερό, με την απεικόνιση του παντοκράτορα, προσπαθώντας βέβαια σήμερα, για την ανεύρεση και άλλων τοιχογραφιών από το Τμήμα Αρχαιοτήτων (το οποίο ανέλαβε και την συντήρησή του) αφού καλύφθηκαν στο παρελθόν με ασβεστοπηλό. Γυναικωνίτης δεν υπάρχει, λόγω και του μικρού συμμαζεμένου και περιορισμένου οικοδομήματος.

 

Το ξύλινο λιτό του τέμπλο, πολύ παλιάς κατασκευής, φαίνεται να πλαισιώνεται από μερικές επίσης παλιές εικόνες των αγίων. Το παρεκκλήσι αυτό προσωρινά δεν λειτουργεί, λόγω εργασιών για την συντήρησή του, αλλά παλαιότερα λειτουργούσε καθημερινά και έκαναν και τις νεκρώσιμες τελετές, αφού τυγχάνει να βρίσκεται και κοντά στο κοιμητήριο του χωριού.

Το εξωκλήσι βρίσκεται υπό την προστασία του τμήματος αρχαιοτήτων και έχει κηρυχθεί σε μνημείο Β. Σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή προωθούνται διάφορα έργα συντήρησής του.

Ψηφιακοί χάρτες Ιερών Ναών - Εξωκκλησιών - Μνημείων της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος

Ἁγιος Θεόδωρος, Ἀλαμινὸς, Αλάμπρα, Ἀλεθρικὸ, Ἀναφωτία, Δῆμος Ἀθηαίνου, Βάβλα, Δελίκηπος, Δῆμος Ἰδαλίου, Μοσφιλωτὴ