1000
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΑΙΝΟΥ

Ἱερὸς Ναὸς Παναγίας Χρυσελεούσης

Ἐφημέριοι:

Πρωτ. Δημήτριος Παπαϊωάννου (τηλ.: 24522792), Πρωτ. Θεόδουλος Ροκόπου (τηλ.: 99532795) Πρωτ. Παναγιώτης Ἀθανασίου (τηλ.: 24524515 καὶ 99134428) καὶ Πρεσβ. Πέτρος Χ´´Κώστα (τηλ.: 24522456).

Ψάλται:

Εὐάγγελος Γεωργίου καὶ Μᾶρκος Ἀβραάμ.

Ἐπίτροποι:

Πρωτ. Δημήτριος Παπαϊωάννου, Πρωτ. Θεόδουλος Ροκόπου, Πρωτ. Παναγιώτης Ἀθανασίου, Πρεσβ. Πέτρος Χ’’Κώστα, Ἰωάννης Βάσου Χάμπου, Κώστας Κουκκουλλῆς, Χαρίδημος Χατζηχάρος καὶ Κυριάκος Δημητρίου.

Κατηχητών/Κατηχητριών:
π. Θεόδουλος Ροκόπου 99532795
π. Παναγιώτης Αθανασίου 99134428
π. Δημητρής Παπαϊωάννου 24522792
πρεσβυτέρα Άννα Χριστοδούλου 99378933
πρεσβυτέρα Θεοδώρα Χατζηκώστα 99223650
Δέσποινα Παστού 99222131
Παναγιώτα Χαραλάμπους 99851040
Κύκλοι Αγίας Γραφής:
π. Δημήτριος Παπαϊωάννου Δευτέρα η ώρα 18:00 Αίθουσα Κατηχητικών.
Πνευματική ομιλία Τρίτη η ώρα 18:00 Παλαιός Ναός

Πανήγυρις

22/9 Ἁγίου Φωκᾶ

Περισσότερες Πληροφορίες

http://www.athienou.org.cy/episkeftheite/ekklisies/

Ἱερὸς Ναὸς Παναγίας Χρυσελεούσης

Η αιτία που κτίστηκε η μεγάλη Εκκλησία της Παναγίας είναι ότι καμία από τις παλαιές εκκλησίες δεν χωρούσε τους εκκλησιαζόμενους.

Το Σεπτεμβρη του 1947 άρχισαν οι εργασίες για το κτίσημο της νέας εκκλήσιας με τέσσερεις χιλιάδες λίρες στο ταμείο που γρήγορα ξοδεύτηκαν, αλλά γρήγορα με εθελοντική εργασία μόνο των συγχωριανών μας, τελείωσε το 1959 και στις 2/9/1959 έγινε η πρώτη λειτουργία από τον εφημέριο Παπαιωάννη Χ’’Βασίλη.

Το θεμέλιο λίθο κατέθεσαν οι δύο Μητροπολίτες του Οικουμενικοού Πατρειαρχείου Σαρδέων  και Περγάμου που βρίσκονταν στην Κύπρο για να χειροτονλησουν Κύπριους Ιεράρχες. Όπως η παλαιά και η νέα εκκλησία είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Παναγίας.

Είναι κτισμένη με το Βυζαντινό ρυθμό με τον κεντρικό τρούλλο  να φτάνει τα 20 μέτρα ύψος. Έχει πλάτος 25 μέτρα και μήκος 33 μέτρα. Είναι κτισμένη από πέτρα, την οποίαν κάθε Κυριακή μετά τη θεία Λειτουργία κουβαλούσαν οι άντρες της Αθηαίνου από το «Όρος», το γειτονικό βουνό. Το εικονοστάσιο είναι μαρμάρινο με ψηφιδωτή την άμπελο και με έγχρωμες κωλόνες και τοποθετήθηκε το 1967. Οι φορητές εικόνες είναι έργο του συγχωριανού μας μοναχού Καλλίνικου Σταυροβουνιώτη. Ο ναός είναι πλήρως αγιογραφημένος. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι αγιογραφημένο με τη τέχνη του «φρέσκο». Άχρισε την αγιογράφηση ο μοναχός Καλλίνικος, όμως στη συνέχεια λόγω της αδυναμίας του συνέχισαν υπό τη καθοδήγησή του Ρουμάνοι αγιογράφοι με υπεύθυνο το Μισέλ Μοροστάν. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Κυριακή 1η Οκτωμβρίου 1972 από τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄.

Εξωκκλήσια

Άγιοι Απόστολοι

Previous slide
Next slide

Ἀγίων Αποστόλων

Κτίστηκε το 2008 στο προαύλιο του Κωνσταντινελένειου Κέντρου ενοιλίκων και της Κλεάνθειου Στέγης με δωρεά της οικογένειας του Αντρέα και της Μαργαρίτας.

Εγκαινιάστηκε από τον Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα την 30ην Ιουνίου 2009.

Αγίου Γεωργίου

Previous slide
Next slide

Αγίου Γεωργίου

Κτίστηκε γύρω στο 1880 όπως μαρτυρεί επιγραφή πάνω από την κύρια είσοδο του ναού. Το καμπαναριό είναι νεότερο του 1929.

Οι εικόνες του εικονοστασίου είναι μιας ιδιόμορφης αναγεννησιακής τέχνης και είναι της ίδιας περίπου χρονολογίας με το κτίσιμο της εκκλησίας.

Ο χώρος που κτίστηκε η εκκλησία ανήκε στη τουρκική κυβέρνηση όμως ο Άγιος παρουσιάστηκε στο Τούρκο υπεύθυνο και του ζήτησε να παραχωρήσει το χώρο για να κτιστεί εκκλησία στο όνομά του.

Ἱερὸς Ναὸς Παναγίας (μικρός)

Previous slide
Next slide

Ἱερὸς Ναὸς Παναγίας (ΠΑΛΑΙΟΣ)

O Ναός είναι αφιερωμένος στο Γεννέσιο της Θεοτόκου και, σύμφωνα με την επιγραφή που βρίσκεται στο πάνω μέρος της εισόδου της εκκλησίας καθώς και στον άμβωνα, κτίστηκε το 1711 μ.Χ. Είναι κτισμένη από πέτρα. Το πως κτίστηκε είναι άγνωστο. Έχουμε μερικές παραδόσεις, οι οποίες συμφωνούν σ’ ένα σημείο ότι κτίστηκε από τάμα κάποιου κατοίκου που βρήκε θυσαυρό στο χωράφι του, ο οποίος ζήτησε τη βοήθεια της Παναγίας για να γλυτώσει από τους Τούρκους. Επίσης, φαίνεται από αυτές τις παραδόσεις, η εκκλησία κτίστηκε από ευρήματα στην αρχαία πόλη των Γόλγων. Στην εκκλησία υπάρχουν εκτός από τις εικόνες του εικονοστασίου, που είναι ξύλινο επιχρυσομένο, πολλές φορητές εικόνες προηγούμενων αιώνων. Το δε προσκυνητάρι που είναι επιχρυσωμένο λόγω του βαθιού σκαλίσματος του τη δεκαετία του 1980 έχει τυθωθεί σε γραμματόσημο.

Το 2011 αναπαλαιώθηκε και σήμερα είναι ένα κόσμημα του Δήμου μας.

Αγίου Φωκά

Previous slide
Next slide

Αγίου Φωκά

Ο Άγιος Φωκάς είναι πολιούχος Άγιος, μαζί με τη Παναγία, του Δήμου της Αθηαίνου, γι’ αυτό και εορτάζεται η μνήμη του με λαμπρότητα.

Ο ναός είναι κτίσμα της δεκαετίας του 1880, σύμφωνα με επιγραφή εντός του ναού εγκαινιάστηκε τον Οκτώμβριο του 1887 από τον Αρχιεπίσκοπο Σωφρόνιο. Φαίνεται ότι στη θέση της σημερινή πετρόκτιστης εκκλησίας υπήρχε άλλη μικρότερη. Εκτός των προφορικών πληροφοριών τούτο μαρτυρεί η ύπαρξη εικόνων του Αγ. Φωκά, του 18ου αιώνα. Οι εικόνες του εικονοστασίου είναι λίγο μεταγενέστερες του κτίσματος της εκκλησίας.

Πανηγυρίζει στις 22 Σεπτεμβρίου με τριήμερους εορτασμούς, με τη παρουσία αρχιερέων στη θεία Λειτουργία, στον εσπερινό και στη λιτάνευση της εικόνας υπό των ήχων φιλαρμονικής, καθώς και με διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

Αγίου Επιφανίου

Previous slide
Next slide

Αγίου Επιφανίου

Κτίστηκε το 1994 στη βόρεια άκρη του χωριού και στη μέση περίπου της απόστασης από το κατεχόμενο ξωκλήσι του Αγίου με πρωτοβουλία και δωρεά ομάδας συγχωριανών με επικεφαλή τον κ. Ανδρέα Αναστασίου Πάντζιαρο. Το παλαιότερο ξωκλήσι του Αγ.Επιφανίου βρίσκεται στο κατεχόμενο “Όρος του Πυροϊού.”

Εγκαινιάστηκε από τον Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ. Βαρνάβα στις 4 Ιουνίου 2011.

Αγίου Λαζάρου

Previous slide
Next slide

Αγίου Λαζάρου

Κτίστηκε το 1996 στο κοιμητήριο του Δήμου με δωρεά του συγχωριανού μας μοναχού και αγιογράφου Καλλίνικου Σταυροβουνιώτη. Είναι πλήρως αγιογραφημένο από τον ίδιο και αφιερωμένο στην Ανάσταση του Λαζάρου.

Τα εγκαίνια του ναού έγιναν από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Πάφου κ. Γεώργιο.

Ἀρχαγγέλου Μιχαὴλ

Previous slide
Next slide

Ψηφιακοί χάρτες Ιερών Ναών - Εξωκκλησιών - Μνημείων της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος

Ἁγιος Θεόδωρος, Ἀλαμινὸς, Αλάμπρα, Ἀλεθρικὸ, Ἀναφωτία, Δῆμος Ἀθηαίνου, Βάβλα, Δελίκηπος, Δῆμος Ἰδαλίου, Μοσφιλωτὴ