1000
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ΚΟΦΙΝΟΥ

Ἱερὸς Ναὸς Ἁγίας Φωτεινῆς τῆς Καρπασίτιδος

Ἐφημέριοι:

Πρεσβ. Θεοφάνης Εὐθυμίου (τηλ.: 95125369) καὶ Οἰκον. Ἀνδρέας Παρπόττας (τηλ.: 24322500 καὶ 99682813).

Ψάλται:

Θεοφάνης Νικολάου καὶ Ἀνδρέας Χαραλάμπους.

Ἐπίτροποι:

Πρεσβ. Θεοφάνης Εὐθυμίου, Ἀντώνης Κουντουρέτης, Κυριάκος Αὐξέντη, Μιχάλης Μιχαὴλ καὶ Ἑλένη Γεναγρίτου.

Κατηχητών/Κατηχητριών:
π. Θεοφάνης Ευθυμίου 95125369
Ελένη Γεναγρίτου 99694599

Πανήγυρις:

2/8 Ἁγίας Φωτεινῆς Καρπασίτιδος

16/12 Ἁγίου Μοδέστου

Εξωκκλήσια

Ἱερὸς Ναὸς Ἁγίου Μοδέστου

Previous slide
Next slide

ΑΓΙΟΣ ΜΟΔΕΣΤΟΣ

Πρόκειται για ένα απλό οικοδόμημα που δεν ακολουθεί οποιοδήποτε αρχιτεκτονικό ρυθμό. Η συγκεκριμένη εκκλησία κτίστηκε πρόχειρα μετά το 1974, για να καλύψει τις θρησκευτικές ανάγκες των προσφύγων της εισβολής.

Ο άγιος Μόδεστος, ο οποίος θεωρείται προστάτης των ζώων, ιδιαίτερα αυτών που σέρνουν άροτρο, εορτάζει κάθε χρόνο στις 16 Δεκεμβρίου.

Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου

Previous slide
Next slide

ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Βρίσκεται στη διασταύρωση των βασικών οδικών αρτηριών που συνδέουν τη Λάρνακα με τη Λεμεσό και τη Λευκωσία. Είναι μία από τις έξι παλαιές εκκλησίες της κοινότητας Κοφίνου και η πιο καλοδιατηρημένη. Χρονολογείται στις αρχές του 11ου αιώνα και οικοδομήθηκε στα ερείπια μια παλαιότερης τρίκλιτης βασιλικής του 7ου αιώνα μ.Χ. Στην αρχική φάση της εκκλησίας πιστεύεται, ότι είχε την έδρα του ο επίσκοπος Ηράκλειος. Σύμφωνα με τα διάφορα ευρήματα που βρέθηκαν, ο οικισμός καταστράφηκε έπειτα από ισχυρό σεισμό.

Στη δεύτερη φάση η εκκλησία ανήκει σε μια σπάνια παραλλαγή συνεπτυγμένου σταυροειδούς ναού, επηρεασμένου, όπως και η πρώτη φάση, από χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής που παρουσιάζονταν στη Μικρά Ασία και την Εγγύς Ανατολή, κατά την πρώιμη και μέση Βυζαντινή περίοδο. Στο ναό διασώζονται τρία στρώματα τοιχογραφιών, τα οποία χρονολογούνται στον 12ο, στον 14ο και στον 16ο αιώνα.

Η εκκλησία της Παναγίας κηρύχθηκε αρχαίο μνημείο το 1935. Με δαπάνη της Ιεράς Μητρόπολης Τριμυθούντος και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εδαφικής συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρος 2007 – 2013 και του προγράμματος «ΕΥΜΑΘΙΟΣ ΦΙΛΟΚΑΛΗΣ: Ανάδειξη επιλεγμένων μεσοβυζαντινών μνημείων Κρήτης – Κύπρου, με καινοτόμες μεθόδους», προωθήθηκε και υλοποιήθηκε μελέτη συνολικής διαχείρισης και συντήρησης του μνημείου.

Ο επίσκοπος Ηράκλειος αποτέλεσε ένα απο τους 300 Αλαμάνους που επέλεξε το χωριό της Κοφίνου ως χώρο άσκησης. Μάλιστα στη συγκεκριμένη περιοχή σώζεται ερειπωμένη εκκλησία αφιερωμένη στο όνομά του και στην οποία βρίσκονται τμήματα μεγάλης μαρμάρινης σαρκοφάγου, όπου και πιστεύεται πως αποτελεί τον τάφο του αγίου.

Ψηφιακοί χάρτες Ιερών Ναών - Εξωκκλησιών - Μνημείων της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος

Δῆμος Λευκάρων, Καλαβασὸς, Κάτω Δρῦς, Κάτω Λεύκαρα, Κιβισιλί, Κόρνος, Κοφίνου, Λάγια, Μαρώνι, Ὀλύμπια