1000
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ΨΕΥΔΑΣ

Ἱερὸς Ναὸς Ἁγίου Ἰωάννου Θεολόγου

Ἐφημέριος: 

Πρωτ. Κωνσταντῖνος Γεωργίου (τηλ.: 22533275).

Πρεσβύτερος:

Γεώργιος Σταύρου (τηλ.: 99989415).

Ψάλται:

Κώστας Παπακώστας, Διγενῆς Παπακωνσταντίνου, Σταῦρος Φιλίππου καὶ Δημήτρης Δημητρίου.

Ἐπίτροποι:

Ἐπίτροποι: Πρωτ. Κωνσταντῖνος Γεωργίου, Πρεσβ. Γεώργιος Σταύρου, Ἀνδρέας Σάββα, Γεώργιος Αὐξεντίου, Κώστας Παπακώστας καὶ Ἰωάννης Ἰωάννου. 

Κατηχητών/Κατηχητριών:
π. Γεώργιος Σταύρου 99989415
πρεσβυτέρα Ειρήνη Γεωργίου 96581528
Μαρία Λοΐζου 96799882

Πανήγυρις:

26/9 Μετάστασις Ἁγίου Ἰωάννου Θεολόγου

Ἱερὸς Ναὸς Ἁγίου Ἰωάννου Θεολόγου

Ο Ιερός Ναός του Ιωάννη του Θεολόγου στο Ψευδά αποτελεί τον κύριο ναό της κοινότητας. Τα θυρανοίξια του ναού έγιναν το 2014. Αποτελεί ένα μεγαλοπρεπή ναό κτισμένο σε ρυθμό βασιλικής με τρούλο και φέρει δυο καμπαναριά. Στην κοινότητα υπάρχει επίσης μια παλαιά εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που χρονολογείται στον 17ο αιώνα.

Εξωκκλήσια

Ἁγίου Ἰωάννου Θεολόγου (παλαιὸς Ναός)

Previous slide
Next slide

ΠΑΛΑΙΟΣ ΝΑΟΣ

Σαν επισκεφθείς το χωριό Σκαρίνου, μια κοινότητα με παράδοση και γνωστή για τα Λευκαρίτικά της, θα έχεις την άνεση να δεις από κοντά τις όμορφες και πλούσιες εκκλησίες της. 

Η κεντρική εκκλησία του χωριού, η Παναγία η Οδηγήτρια, άρχισε να κτίζεται με κόπους και μόχθους των χωριανών της, το 1950. Εκεί στα ανατολικά του χωριού, βρισκόταν η παλιά εκκλησία της Παναγίας, η οποία και κατεδαφίσθηκε. Άρχισε το κτίσιμό της, το 1950 και το 1953 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες.

Είναι κτίσμα μονόκλιτου μετά τρούλου. Έχει τη άνεση να φιλοξενήσει 400 με 450 πιστούς. Εσωτερικά είναι πλαισιωμένη μ’ ένα πλούτο, μοναδικό στο είδος του. Το εικονοστάσι της εκκλησίας είναι σκαλιστό με ξύλο καρυδιάς.

Τότε στην Σκαρίνου, η παραγωγή χαρουπιών ήταν μεγάλη. Οι χωριανοί γιατί ήθελαν να δώσουν ότι το καλύτερο για την εκκλησία του χωριού τους, αποτάθηκαν στον καλύτερο μάστορα τότε, στη Λεμεσό, για να κατασκευάσουν το καλύτερο Εικονοστάσι, Αγία Τράπεζα και Δεσποτικό Θρόνο, από το καλύτερο ξύλο καρυδιάς, με αντάλλαγμα 6000 κανταριών χαρούπια. (1 καντάρι = με 180 οκάδες) και το κόστος σε κυπριακές λίρες ανερχόταν σε 600.

Σιγά-σιγά η εκκλησία εσωτερικά, άρχισε από το 1985, να αγιογραφείται. Η αγιογραφία της Πλατυτέρας στον ημιτρούλο του ιερού, στον κεντρικό τρούλο ο παντοκράτορας, ο Άγιος Δημήτριος και Άγιος Φανούριος, νοτίως του ναού πιο πέρα ο Απόστολος Ανδρέας και στα δυτικά η αγιογραφία του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και Μιχαήλ. Τα ψαλτήρια του ναού είναι πρόσφατα κατασκευασμένα, εδώ και τρία χρόνια, είναι σκαλιστά από ξύλο φτιαγμένα και είναι δωρεά από κάποιο κάτοικο της κοινότητας. Η εκκλησία διαθέτει δυο όμορφα ψηλά καμπαναριά, το ένα στα βόρεια και το άλλο στα νότια του ναού.

Ο γυναικωνίτης είναι μεγάλος και άνετος, αμφιθεατρικού τύπου, με εσωτερικές σκάλες, βορείως και νοτίως της εκκλησίας.

Η αφιερωμένη εικόνα της Παναγίας υπάρχει και χρονολογείται. Είναι πολύ παλιά, αλλά από μικρόβιο κινδύνεψε να καταστραφεί. Ειδικός αγιογράφος όμως την έσωσε και συντηρείται μέχρι σήμερα. Γιορτάζεται πανηγυρικά στις 8 Σεπτεμβρίου, όπου τιμάται το γενέθλιο της Παναγίας.

 

Eξωκλήσι Αποστόλου Λουκά

Νοτίως του χωριού Σκαρίνου και ανάμεσα σε κάμπο, σε πεδιάδα και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου θα βρούμε το ξωκλησάκι του Αποστόλου Λουκά. Εξωτερικά είναι επιστρωμένο με πλακόστρωτο. Είναι πετρόκτιστο με πέτρα της περιοχής. Είναι μικρό και απλό με στέγη από κεραμίδι. Το καμπαναριό είναι ξύλινο και φτωχικό. Το παλιό εικονοστάσι του καταστράφηκε και πρόσφατα κατασκεύασαν καινούργιο, ξύλινο και απλό με λιγοστές εικόνες των αγίων. Το ψαλτήρι επίσης, πρόσφατης κατασκευής, όπως και οι λιγοστοί σκάμνοι, για τη φιλοξενία των πιστών. Στο νότιο τοίχωμα του ναού, υπάρχει και μια αγιογραφία με παράσταση του Αποστόλου Λουκά. Η αφιερωμένη εικόνα του αγίου, υπάρχει στο ξωκλησάκι, δεν είναι πολύ παλιά και είναι τοποθετημένη στο εικονοστάσι.

Κατά την ημέρα της γιορτής του Αποστόλου Λουκά, στις 18 Οκτωβρίου, γίνεται μεγάλος εορτασμός στην εκκλησία. Μαζεύεται αρκετός κόσμος, ετοιμάζονται φαγητά και το γιορτάζουν διπλά.

 

Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου

Το ξωκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, είναι κτισμένο ανάμεσα στα σπιτάκια του χωριού. Μικρό και απέριττο εκκλησάκι, όπου μέχρι το 1950 λειτουργούσε ως παρθεναγωγείο. Αργότερα όταν το σχολείο μετακινήθηκε και με την ευκαιρία της κατεδάφισης της παλιάς εκκλησίας, της Παναγίας της Οδηγήτριας, ο εκκλησιαστικός εξοπλισμός του ναού, μεταφέρθηκε στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Η αφιερωμένη εικόνα του αγίου, υπάρχει στο ξωκλησάκι και είναι του 19ου αιώνα και βρίσκεται τοποθετημένη σε ειδικό εικονοστάσι παραπλεύρως του τέμπλου.

To ξωκλησάκι λειτουργείται δύο φορές τον χρόνο, την Δευτέρα της Λαμπρής και στις 23 Απριλίου, όπου γιορτάζεται με λιτάνευση της Άγιας εικόνας του Αγίου Γεωργίου.

Για το εξωκλήσι υπάρχουν παλιές αναφορές, μια του 1785 και μια του 1806, στον κώδικα της μητρόπολης Κιτίου. Και οι δύο αναφορές σχετίζονται με έλεγχο των επιτροπών, για τα οικονομικά της εκκλησίας.

 

ΨΕΥΔΑΣ

Ο Ιερός Ναός του Ιωάννη του Θεολόγου στο Ψευδά αποτελεί τον κύριο ναό της κοινότητας. Τα θυρανοίξια του ναού έγιναν το 2014. Αποτελεί ένα μεγαλοπρεπή ναό κτισμένο σε ρυθμό βασιλικής με τρούλο και φέρει δυο καμπαναριά. Στην κοινότητα υπάρχει επίσης μια παλαιά εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που χρονολογείται στον 17ο αιώνα.

ΠΑΛΑΙΟΣ ΝΑΟΣ

Η παλιά εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Ψευδά υπολογίζεται να είναι 120 χρονών περίπου και κτίστηκε στα κατάλοιπα μιας παλαιότερης εκκλησίας του 17ου αιώνα. Πρόκειται για ένα μονόκλιτο πετρόκτιστο ναό σε ρυθμό βασιλικής με στοιχεία όμως της γοτθικής αρχιτεκτονικής. Εντύπωση προκαλεί το επιβλητικό σκαλιστό καμπαναριό της. Σε διάφορα αντικείμενα του ναού, όπως σε ένα Άγιο Ποτήριο, σε ένα σταυρό και σε ένα θυμιατό υπάρχουν χαραγμένα τα ονόματα των κτητόρων, του Γρηγόρη και της Αλισαβούς, οι οποίοι, καθώς δεν είχαν αποκτήσει παιδιά, άφησαν την περιουσία τους στην εκκλησία.

Από τον παλαιότερο ναό του 17ου αιώνα έχουν διασωθεί ιερά ευαγγέλια του 17ου και 18ου αιώνα, μια εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου του 16ου με 17ου αιώνα και άλλες μικρότερες φορητές εικόνες.

Η εκκλησία βρίσκεται υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων και παρόλο που έχει κτιστεί μια νέα εκκλησία επίσης αφιερωμένης στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, εντούτοις εξακολουθεί να λειτουργεί σε διάφορες εορτές.

Η μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και Ευαγγελιστή εορτάζεται στις 8 Μαΐου.

Ἁγίας Μαρίνης

Previous slide
Next slide

Προφήτου Ἠλιοῦ

Previous slide
Next slide

Ἁγίου Ἀντωνίου

Previous slide
Next slide

Ψηφιακοί χάρτες Ιερών Ναών - Εξωκκλησιών - Μνημείων της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος

Ζύγι, Χοιροκοιτία, Ψευδᾶς