ΣΚΑΡΙΝΟΥ

Ἱερὸς Ναὸς Παναγίας Ὁδηγητρίας

Ἐφημέριος:

Ἐκ περιτροπῆς οἱ
Ἱερεῖς τῆς Ἀθηαίνου (τηλ.: 99882272 / 96658254)

Ψάλται:

Ξενῆς Παντελῆ καὶ Ἰωάννα Βασιλείου.

Ἐπίτροποι:

Κυριάκος Χαραλάμπους, Ἰωάννα Βασιλείου, Στυλιανός Κεπόλας, Θέκλα Νικολάου καὶ Γεώργιος Γεωργίου.

Κατηχητών/Κατηχητριών:
π. Γρηγόριος Ιωαννίδης 99882272
Άννα Σολωμού 97633472
Ουρανία Χατζηθεοδούλου 96774108

Πανήγυρις:

8/9 Παναγίας Ὁδηγητρίας

Παναγία Οδηγήτρια

Σαν επισκεφθείς το χωριό Σκαρίνου, μια κοινότητα με παράδοση και γνωστή για τα Λευκαρίτικά της, θα έχεις την άνεση να δεις από κοντά τις όμορφες και πλούσιες εκκλησίες της. 

Η κεντρική εκκλησία του χωριού, η Παναγία η Οδηγήτρια, άρχισε να κτίζεται με κόπους και μόχθους των χωριανών της, το 1950. Εκεί στα ανατολικά του χωριού, βρισκόταν η παλιά εκκλησία της Παναγίας, η οποία και κατεδαφίσθηκε. Άρχισε το κτίσιμό της, το 1950 και το 1953 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες.

Είναι κτίσμα μονόκλιτου μετά τρούλου. Έχει τη άνεση να φιλοξενήσει 400 με 450 πιστούς. Εσωτερικά είναι πλαισιωμένη μ’ ένα πλούτο, μοναδικό στο είδος του. Το εικονοστάσι της εκκλησίας είναι σκαλιστό με ξύλο καρυδιάς.

Τότε στην Σκαρίνου, η παραγωγή χαρουπιών ήταν μεγάλη. Οι χωριανοί γιατί ήθελαν να δώσουν ότι το καλύτερο για την εκκλησία του χωριού τους, αποτάθηκαν στον καλύτερο μάστορα τότε, στη Λεμεσό, για να κατασκευάσουν το καλύτερο Εικονοστάσι, Αγία Τράπεζα και Δεσποτικό Θρόνο, από το καλύτερο ξύλο καρυδιάς, με αντάλλαγμα 6000 κανταριών χαρούπια. (1 καντάρι = με 180 οκάδες) και το κόστος σε κυπριακές λίρες ανερχόταν σε 600.

Σιγά-σιγά η εκκλησία εσωτερικά, άρχισε από το 1985, να αγιογραφείται. Η αγιογραφία της Πλατυτέρας στον ημιτρούλο του ιερού, στον κεντρικό τρούλο ο παντοκράτορας, ο Άγιος Δημήτριος και Άγιος Φανούριος, νοτίως του ναού πιο πέρα ο Απόστολος Ανδρέας και στα δυτικά η αγιογραφία του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και Μιχαήλ. Τα ψαλτήρια του ναού είναι πρόσφατα κατασκευασμένα, εδώ και τρία χρόνια, είναι σκαλιστά από ξύλο φτιαγμένα και είναι δωρεά από κάποιο κάτοικο της κοινότητας. Η εκκλησία διαθέτει δυο όμορφα ψηλά καμπαναριά, το ένα στα βόρεια και το άλλο στα νότια του ναού.

Ο γυναικωνίτης είναι μεγάλος και άνετος, αμφιθεατρικού τύπου, με εσωτερικές σκάλες, βορείως και νοτίως της εκκλησίας.

Η αφιερωμένη εικόνα της Παναγίας υπάρχει και χρονολογείται. Είναι πολύ παλιά, αλλά από μικρόβιο κινδύνεψε να καταστραφεί. Ειδικός αγιογράφος όμως την έσωσε και συντηρείται μέχρι σήμερα. Γιορτάζεται πανηγυρικά στις 8 Σεπτεμβρίου, όπου τιμάται το γενέθλιο της Παναγίας.

Εξωκκλήσια

Ἁγίου Γεωργίου

Previous slide
Next slide

Εξωκλήσι Αγίου Γεωργίου

Το ξωκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, είναι κτισμένο ανάμεσα στα σπιτάκια του χωριού. Μικρό και απέριττο εκκλησάκι, όπου μέχρι το 1950 λειτουργούσε ως παρθεναγωγείο. Αργότερα όταν το σχολείο μετακινήθηκε και με την ευκαιρία της κατεδάφισης της παλιάς εκκλησίας, της Παναγίας της Οδηγήτριας, ο εκκλησιαστικός εξοπλισμός του ναού, μεταφέρθηκε στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Η αφιερωμένη εικόνα του αγίου, υπάρχει στο ξωκλησάκι και είναι του 19ου αιώνα και βρίσκεται τοποθετημένη σε ειδικό εικονοστάσι παραπλεύρως του τέμπλου.

To ξωκλησάκι λειτουργείται δύο φορές τον χρόνο, την Δευτέρα της Λαμπρής και στις 23 Απριλίου, όπου γιορτάζεται με λιτάνευση της Άγιας εικόνας του Αγίου Γεωργίου.

Για το εξωκλήσι υπάρχουν παλιές αναφορές, μια του 1785 και μια του 1806, στον κώδικα της μητρόπολης Κιτίου. Και οι δύο αναφορές σχετίζονται με έλεγχο των επιτροπών, για τα οικονομικά της εκκλησίας.

Ἀποστόλου Λουκᾶ

Previous slide
Next slide

Eξωκλήσι Αποστόλου Λουκά

Νοτίως του χωριού Σκαρίνου και ανάμεσα σε κάμπο, σε πεδιάδα και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου θα βρούμε το ξωκλησάκι του Αποστόλου Λουκά. Εξωτερικά είναι επιστρωμένο με πλακόστρωτο. Είναι πετρόκτιστο με πέτρα της περιοχής. Είναι μικρό και απλό με στέγη από κεραμίδι. Το καμπαναριό είναι ξύλινο και φτωχικό. Το παλιό εικονοστάσι του καταστράφηκε και πρόσφατα κατασκεύασαν καινούργιο, ξύλινο και απλό με λιγοστές εικόνες των αγίων. Το ψαλτήρι επίσης, πρόσφατης κατασκευής, όπως και οι λιγοστοί σκάμνοι, για τη φιλοξενία των πιστών. Στο νότιο τοίχωμα του ναού, υπάρχει και μια αγιογραφία με παράσταση του Αποστόλου Λουκά. Η αφιερωμένη εικόνα του αγίου, υπάρχει στο ξωκλησάκι, δεν είναι πολύ παλιά και είναι τοποθετημένη στο εικονοστάσι.

Κατά την ημέρα της γιορτής του Αποστόλου Λουκά, στις 18 Οκτωβρίου, γίνεται μεγάλος εορτασμός στην εκκλησία. Μαζεύεται αρκετός κόσμος, ετοιμάζονται φαγητά και το γιορτάζουν διπλά.

Παναγίας Μεμνηνῶν (κτῆμα Γεωργιάδη)

Ψηφιακοί χάρτες Ιερών Ναών - Εξωκκλησιών - Μνημείων της Ιεράς Μητροπόλεως Τριμυθούντος

Μενόγια, Νήσου, Ὀρὰ, Πέρα Χωρίο, Ποταμιὰ, Πυργὰ, Σιὰ, Σκαρίνου, Τόχνη, Ψεματισμένος